Misschien is het internet wel mislukt. Er is teveel informatie (en des-informatie) te vinden, en te weinig manieren om het kaf van het koren te scheiden.
Of toch niet? Als je weet hoe je een beetje ordening kunt aanbrengen, blijkt het internet een fantastische bron van waardevolle informatie. Wil je alles weten over hoe je dat doet, neem dan eens de tijd om deze tips van Howard Rheingold te lezen en toe te passen op de onderwerpen die jou interesseren. Hij noemt acht stappen:
- Explore — it’s not just about knowing how to find experts, co-learners, but about exploration as invitation to serendipitous encounter;
- Search – Use Diigo, delicious, listorious, to find pools of expertise in the fields that interest you;
- Follow candidates through RSS, Twitter. Ask yourself over days, weeks, whether each candidate merits continued attention;
- Always keep tuning your network, dropping people who don’t gain sufficiently high interest; adding new candidates;
- Feed the people you follow if you come across information that you suspect would interest them.
- Engage the people you follow. Be polite, mindful of making demands on their attention. Put work into dialogue if they welcome it. Thank them for sharing;
- Inquire of the people you follow, of the people who follow you. But be careful. Ask engaging questions – answers shd be useful to others;
- Respond to inquiries made to you. Contribute to both diffuse reciprocity and quid pro quo.
Ik verdiep me de laatste tijd in Bitcoin en Blockchain, en gebruik deze tips om ervoor te zorgen dat ik interessante en relevante informatie verzamel. Dat gaat dan als volgt:
- Het meeste zie ik voorbij komen via Twitter. Daar is het natuurlijk heel makkelijk om iemand te volgen in wiens updates je geïnteresseerd bent. Let op: het is verstandig om niet alleen mensen te volgen met wie je het eens bent, maar ook mensen die een andere kijk op de zaken hebben. Zo blijf je breder geïnformeerd.
- De mensen die ik op Twitter volg, verdeel ik in groepen (Twitter noemt dat lijsten). Zo kan ik makkelijk op één onderwerp bijlezen, zonder afgeleid te raken.
- Wanneer er in tweets verwezen wordt naar langere artikelen, sla ik die op in Pocket, zodat ik ze later op mijn gemak kan lezen.
- Wanneer het artikel me bevalt, sla ik het op met behulp van Delicious. Het voordeel daarvan is voor mij dat ik tags kan toevoegen aan ieder artikel. En met die tags kan ik op Delicious weer zoeken naar artikelen die door anderen op Delicious zijn opgeslagen. Dubbelwin!
- Wanneer ik ontdekt dat het artikel op een website staat die vaker interessante artikelen publiceert, of van de hand van een auteur is die regelmatig over dat onderwerp publiceert, abonneer ik me op de RSS-feed van die website/auteur. Daarvoor zijn heel veel verschillende clients te krijgen, mijn favoriet is nog steeds Fever.
RSS is wat mij betreft naast Twitter het allerbelangrijkste stuk gereedschap op Internet, omdat ik er niets voor hoef te doen om op de hoogte gebracht te worden van nieuwe posts. Gelukkig bieden zelfs platformen zoals Medium RSS-feeds aan, zodat ik al die mooie artikelen van allerlei verschillende plekken van het internet op mijn gemak in mijn eigen RSS-reader kan lezen.
In een volgende post zal ik meer vertellen over hoe ik al deze informatie verder verwerk, zodat ik er ook van leer.
One thought on “Zo filter ik ‘het internet’: mijn Personal Learning Network, deel 1”